updated_cart_totals added_to_cart removed_from_cart wc_fragment_refresh

Srce in ožilje: Zaščitno delovanje izvlečka hmelja

By 6. 10. 2019 11 januarja, 2020 Nasveti

Že več kot 50 let je znano, da estrogen ženske varuje srce in ožilje pred obolenji. Tudi uživanje izvlečka hmelja varuje srce in ožilje pred obolenji kot so srčni infarkt, možganska kap in angina pektoris. Pomembno je, da izvleček hmelja vsebuje visoko vsebnost spojine 8-PN, ki se veže na estrogenske receptorje v telesu in deluje kot fitoestrogen. 8-PN iz hmelja znižuje škodljivi LDL holesterol in zvišuje koristni HDL holesterol.

Estrogen – varuje srce in ožilje pred obolenji

Do nastopa menopavze je ženska bolj varna pred srčno – žilnimi obolenji kot moški. V tem obdobju moški v povprečju doživijo srčni infarkt in angino pektoris 10 let prej kot ženske. Žensko pred obolenji srca in ožilja varuje glavni ženski hormon, estrogen. Večina estrogena nastaja v jajčnikih.

Estrogen varuje žensko na več načinov:

  • Ugodno vpliva na maščobe v krvi

(znižuje škodljivi LDL holesterol, zvišuje koristni HDL holesterol)

  • Deluje kot antioksidant
  • Širi žile in s tem zmanjšuje pritisk na žile

Po nastopu menopavze so zaradi nižjih vrednosti estrogena žile tudi bolj krhke in imajo manjšo elastičnost.

Izvleček hmelja – zaščitno delovanje fitoestrogena

8-PN je spojina v hmelju, ki deluje kot najmočnejši fitoestrogen. Ta spojina poskrbi za zaščitno delovanje izvlečka hmelja pred srčno-žilnimi obolenji.

8-PN znižuje škodljivi LDL holesterol

Priporočljivo je, da imamo škodljivega LDL holesterola v krvi čim manj, saj se lahko kopiči v steno žil in jih zoži. Zožitev žil lahko vodi do srčnega infarkta, možganske kapi, angine pektoris ali slabše prekrvavitve organov. 8-PN zniža škodljivi LDL holesterol tako, da pospeši njegovo izplavljanje iz telesa.

8-PN zvišuje koristni HDL holesterol

Za koristni holesterol HDL je priporočljivo, da ga imamo čim več. HDL holesterol zmanjša tveganje za obolenja srca in ožilja, ker izloča holesterol iz organizma. 8-PN zvišuje koristni HDL holesterol.

MenoDea vsebuje izvleček hmelja z visoko vsebnostjo 8-PN, B kompleks in cink.

Avtorica: dr. Mateja Štempelj

Viri:

  1. Naftolin F et al. Cardiovascular health and the menopausal woman: the role of estrogen and when to begin and end hormone treatment. F1000Res. 2019 Sep 3;8. pii: F1000 Faculty Rev-1576. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6733383/pdf/f1000research-8-16960.pdf
  2. Iorga A et al. The protective role of estrogen and estrogen receptors in cardiovascular disease and the controversial use of estrogen therapy. Biol Sex Differ. 2017; 8: 33. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5655818/pdf/13293_2017_Article_152.pdf
  3. Boettner M et al. Effects of long-term treatment with 8-prenylnaringenin and oral estradiol on the GH-IGF-1 axis and lipid metabolism in rats. J Endocrinol. 2008;198, 395-401. https://joe.bioscientifica.com/view/journals/joe/198/2/395.xml