updated_cart_totals added_to_cart removed_from_cart wc_fragment_refresh

Spomin in koncentracija v menopavzi

By 23. 04. 2019 11 januarja, 2020 Nasveti

Kognitivne funkcije, kot so spomin, koncentracija, sposobnost učenja, načrtovanja in logično sklepanje se v menopavzi poslabšajo.

Spomin in koncentracija sta povezana z upadom estrogena, katerega vrednost se v menopavzi zmanjša za približno 75%.

Dodatek estrogena v perimenopavzi bistveno pripomore k ohranitvi spomina, koncentracije in ostalih kognitivnih funkcij v menopavzi.

Kako so povezani estrogen, vnetje, kognitivne funkcije in demenca

Zmanjšana vrednost estrogena v telesu vodi do sproščanja vnetnih citokinov, molekul, ki povzročijo vnetje v centralnem in perifernem živčnem sistemu.

Pri ženskah v menopavzi se zaradi nizke vrednosti estrogena poveča prepustnost ovojnice, preko katere vnetne molekule vstopajo  v možgane.

Posledica vnetja je upad kognitivnih funkcij, kot so spomin, koncentracija, logično sklepanje, sposobnost učenja, idr. Na dolgi rok ti vnetni procesi lahko vodijo do nastanka Alzheimerjeve demence, ki je vnetna nevrodegenerativna bolezen.

Estrogen izboljša spomin, koncentracijo, sposobnost učenja in logičnega sklepanja

75% žensk, ki so jemale estrogen v obliki hormonske nadomestne terapije ali fitoestrogenov je poročalo o bistvenem izboljšanju kognitivnih funkcij v primerjavi s tistimi, ki niso jemale estrogena.

MenoDea vsebuje najmočnejši naravni estrogen

Prehransko dopolnilo MenoDea vsebuje patentirani izvleček iz hmelja, bogat z 8-prenilnaringeninom, ki je najmočnejši fitoestrogen.

Dodatek fitoestrogena zmanjša številne težave, do katerih pride zaradi padca estrogena v menopavzi, kot so vročinski oblivi, utrujenost, motnje razpoloženja, suha nožnica, poslabšanje spomina, koncentracije, logičnega sklepanja in sposobnosti učenja.

MenoDea vsebuje tudi B kompleks in cink, ki dodatno prispevata k umskim zmogljivostim (spomin, koncentracija, logično sklepanje).

B kompleks zmanjšuje tudi utrujenost in izčrpanost, cink pa prispeva k ohranjanju zdravih kosti, las, kože in nohtov.

MenoDea je na voljo v lekarnah ali v spletni trgovini menodea.si.

Avtorica: dr. Mateja Štempelj

Vir:

Au A. et.al. Estrogens, inflammation and cognition. Front Neuroendocrinol. 2016 Jan;40:87-100.