updated_cart_totals added_to_cart removed_from_cart wc_fragment_refresh

Perimenopavza

By 13. 04. 2019 11 januarja, 2020 Nasveti

Perimenopavza je obdobje, ki se začne okoli 40 leta. Za perimenopavzo so značilni vročinski oblivi, neredne menstruacije, utrujenost in motnje razpoloženja.

PERIMENOPAVZA POVPREČNO TRAJA 4 LETA

Menopavza je mejnik, točka, ko funkcija jajčnikov povsem preneha. Perimenopavza je prehodno obdobje, ki traja različno dolgo. Beseda »peri« izvira iz grščine in pomeni »okoli« oziroma »okrog«, torej gre za obdobje okrog menopavze.

Perimenopavza se običajno začne od 2 do 5 let pred menopavzo in traja 1 leto po menopavzi. Čas trajanja perimenopavze je različen. Povprečno perimenopavza traja okoli 4 leta, pri nekaterih ženskah lahko traja tudi 10 let.

Fizične spremembe, ki se pojavijo v perimenopavzi so povezane s hormonskimi spremembami, še posebej z vrednostmi estrogena, ki je glavni ženski hormon. Vrednosti estrogena v obdobju perimenopavze nihajo.

VROČINSKI OBLIVI, NAJPOGOSTEJŠI ZNAK PERIMENOPAVZE

Vročinski oblivi so najpogostejši simptom perimenopavze.

Večina žensk ne pričakuje vročinskih oblivov pred menopavzo, zato so precej presenečene, ko se le ti pojavijo.

Vročinski oblivi so posledica nenadne razširitve obraznih in vratnih žil in običajno trajajo 1–5 minut. Povezani so z močnim potenjem. Nekatere ženske imajo le nekaj vročinskih oblivov na teden, druge pa tudi 10 na dan.

Vzrok za vročinske oblive je nižja vrednost estrogena.

PERIMENOPAVZA – ZNAKI

Neredni menstrualni ciklusi

Neredne menstruacije so pogoste in običajne v obdobju perimenopavze. Spremljajo jih lahko občasne močne krvavitve. Možni so tudi izostanki menstruacij.

Vročinski oblivi

79% vseh žensk v času menopavze občuti vročinske oblive. Začnejo se v perimenopavze in trajajo še eno ali dve leti po nastopu menopavze. Pri 10% žensk trajajo tudi več let po nastopi menopavze.

Nočno potenje in nespečnost

70% žensk ima v menopavzi težave z nočnim potenjem, ki je pogosto tudi vzrok za nespečnost.

Suhost nožnice

Znižana vrednost estrogena vpliva na spremembo funkcije nožnice. Pojavijo se skrajšanje nožnice ter manjša elastičnost in odpornost nožnice. Sluznica v nožnici postane tanka in bleda, nagubanost sluznice izgine. Posledica je suhost nožnice, boleč spolni odnos, srbeča in pekoča nožnica.

Motnje razpoloženja

Znanstveniki znižanje vrednosti estrogena v menopavzi pogosto povezujejo z depresijo. Psihične težave, kot so tesnoba, potrtost, motnje razpoloženja, razdraženost in pomanjkanje energije se pojavijo predvsem pri ženskah, ki so bile nagnjene k tem težavam že v preteklosti.

Utrujenost

V obdobju perimenopavze vrednosti ženskih hormonov nihajo ali upadajo. Spreminjajo se vrednosti estrogena, progesterona, testosterona, hormonov nadledvične žleze in ščitnice.

Te hormonske spremembe so za delovanje telesa naporne in posledica je utrujenost.

KAKO SI LAHKO POMAGAMO?

Vročinskim oblivom se lahko izognemo tako, da se ne zadržujemo v vročih prostorih, se izogibamo vročim napitkom in pekoči hrani. Oblačimo se v več plasti tanjših oblačil. Pomagajo tudi različne dihalne tehnike. Zelo učinkovito odpravlja težave dodatek estrogena.

Fizični aktivnosti se v času menopavze zaradi utrujenosti pogosto izognemo. Vendar je ravno ta najpomembnejša. Pomembna je za boljši spanec, manjšo utrujenost, boljše razpoloženje in na splošno veliko prispeva k zmanjšanju menopavznih simptomov.

Potrebno je poskrbeti tudi za ustrezno higieno spanja.

ODPRAVIMO TEŽAVE Z VROČINSKIMI OBLIVI IN UTRUJENOSTJO

Prehransko dopolnilo MenoDea vsebuje patentiran izvleček hmelja, ki je najmočnejši naravni estrogen.

Dodatek estrogena odpravlja menopavzne težave, ki so povezane s pomanjkanjem estrogena, še posebej učinkovit je pri odpravljanju vročinskih oblivov.

MenoDea vsebuje še B kompleks, ki prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti, k umskim zmogljivostim (spomin, koncentracija, logično sklepanje) ter cink, ki prispeva k ohranjanju zdravih kosti, las, kože in nohtov.

MenoDea je na voljo v lekarnah ali spletni trgovini menodea.si.