updated_cart_totals added_to_cart removed_from_cart wc_fragment_refresh

Naravna zdravila za menopavzo: pregled zdravilnih rastlin

By 3. 02. 2019 6 junija, 2019 Nasveti

Kako delujejo naravna zdravila za menopavzo?

Naravna zdravila za menopavzo, ki vsebujejo zdravilne rastline, delujejo po več različnih mehanizmih, preko estrogenskih, progesteronskih in serotoninskih receptorjev. Obstajajo številne študije, ki dokazujejo, kako delujejo naravna zdravila za menopavzo preko estrogenskih receptorjev. Medtem, ko so dokazi o progesteronskem in serotonergičnem delovanju za naravna zdravila za menopavzo precej bolj skopi.

Naravna zdravila za menopavzo: fitoestrogeni

Rastlinski estrogeni oziroma fitoestrogeni so naravna zdravila, ki delujejo preko estrogenskih receptorjev in posnemajo delovanje humanega estrogena, le njihova jakost delovanja je šibkejša.

Strukturno so podobni humanemu estrogenu in se vežejo na iste estrogenske receptorje, na podlagi česar jim pripisujemo učinke na zdravje.

Odvisno od količine zaužitih fitoestrogenov, količine spolnih hormonov v telesu, starosti in spola lahko povečujejo ali zmanjšujejo učinke estrogena.

Najdemo jih v zdravilnih rastlinah, kot so soja, črna detelja, hmelj, sladki koren in navadna konopljika.

Naravna zdravila s fitoestrogeni razdelimo v 4 razrede:

– PRENILFLAVONOIDI: 6-prenilnaringenin, 8-prenilnaringenin, izoksantohumol. Nahajajo se v hmelju. 8-prenilnaringenin je najmočnejši poznani fitoestrogen.

-IZOFLAVONI: genistein (soja), daidzein (soja), biochanin A (črna detelja), formononetin (črna detelja). Izoflavoni so prisotni v soji, črni detelji in stročnicah.

-LIGNANI: Najdemo jih v semenih sončnic, sezama, lana, buče, maka, v polnozrnatih izdelkih (ječmen, ajda, oves, rž, pšenica), stročnicah, zelenjavi (brokoli, zelje) in sadju (največ v jagodičevju). Daleč največje količine lignanov vsebujejo lanena semena.

-KUMESTANI: kumestrol, 3 foliol.  Živila, v katerih so prisotni kumestroli: črna detelja, alfa alfa kalčki, stročnice, brstični ohrovt, špinača. Kumestani so redkeje zastopani v prehrani kot izoflavoni in lignani.

Zdravilne rastline, ki vsebujejo fitoestrogene

SOJA (Glycine max)

Pogosto se uporablja za lajšanje simptomov v menopavzi. Soja vsebuje sestavini genistein in daidzein, ki se v aktivno obliko pretvorita s pomočjo mikroorganizmov v črevesju in delujeta estrogensko. Zaradi različne črevesne mikroflore lahko uživanje sojinih fitoestrogenov sproži različen estrogenski odziv pri vsakem posamezniku.

ČRNA DETELJA (Trifolium pratense)

Tudi črna detelja se pogosto uporablja za lajšanje težav v menopavzi. Enako kot soja vsebuje fitoestrogena genistein in daidzein. Vendar v nasprotju s sojo, se ti dve spojini tvorita šele po aktivaciji  v jetrih, s pomočjo encima P-450.

KUDZU (Pueraria lobata)

Prehranska dopolnila, ki vsebujejo kudzu so bolj kot v Evropi prisotna v ZDA. Tako kot soja in črna detelja vsebuje fitoestrogena genistein in daidzein, dodatno pa miroestrol.

HMELJ (Humulus lupulus)

Hmelj vsebuje sestavino 8-prenilanarigenin (8-PN), ki ima med vsemi fitoestrogeni najmočnejšo estrogensko aktivnost. Večinoma 8-PN nastane pri razgradnji izoksantohumola s črevesnimi bakterijami, kar pomeni da je njegova vsebnost odvisna od sestave črevesne mikroflore in lahko variira med posamezniki. Za maksimalno učinkovitost je pomembno, da izvleček hmelja vsebuje visok delež 8-PN.

SLADKI KOREN, LIKVIRICIJA (Glycyrrhiza)

Glavna sestavina ekstrakta je glicirizin, sladilo, ki je 30-50 krat slajše kot saharoza, zato je predvsem poznan kot sladilo. Uporablja se tudi za izdelavo tobačnih izdelkov, saj prispeva k mehkejšemu, slajšemu in bolj izrazitemu okusu tobaka ter širi dihalne poti, kar omogoča inhalacijo večje količine dima. Nekatere vrste sladkega korena vsebujejo fitoestrogene, ki imajo estrogensko delovanje. Deluje tudi na receptorje serotonina, preko katerih uravnava razpoloženje.

RABARBARA (Rheum)

Vsebuje več fitoestrogenov (lindleyin, rhapontigenin, and desoxyrhapontigenin).

NAVADNA KONOPLJIKA (Vitex agnus-castus)

Je poznana rastlina za lajšanje menstrualnih simptomov. Vsebuje sestavine apigenin, penduletin, rotundifuran in agnuzid, ki delujejo na estrogenske receptorje.

Vpliv naravnih zdravil s fitoestrogeni na simptome menopavze in bolezenska stanja

Vročinski oblivi

Vročinski oblivi so najpogostejši simptom v menopavzi, občuti ga 79% vseh žensk. Rezultati so pokazali, da so ženske, ki so uživale fitoestrogene imela statistično značilno manj vročinskih oblivov v primerjavi s skupino, ki je uživala placebo.

Karcinom dojke

Raziskave kažejo, da hormonska nadomestna terapija z estrogeni poveča tveganje za karcinom dojke. Na podlagi tega bi lahko sklepali, da tudi rastlinski estrogeni povečajo tveganje za nastanek karcinoma dojke. Vendar številne raziskave kažejo ravno obraten učinek, torej, da redno uživanje fitoestrogenov lahko zmanjša tveganje za karcinom dojke.

Ostala rakava obolenja

Različne študije kažejo, da z uživanjem fitoestrogenov zmanjšamo tveganje za rak pljuč, rak želodca, rak prostate, rak maternice in rak ščitnice.

Srčno-žilne bolezni

Z vstopom v menopavzo se pri ženski močno poveča tveganje za srčno-žilne bolezni. Klinične raziskave kažejo, da hormonska nadomestna terapija z estrogeni zmanjša nivo celokupnega holesterola v krvi in zmanjša tveganje za srčno-žilna obolenja.

Podobno so klinične raziskave dokazale, da jemanje fitoestrogenov zmanjša nivo celokupnega holesterola v krvi. Ta učinek so opazili v 34ih od 38 izvedenih kliničnih študij. Obstaja več mehanizmov po katerih fitoestrogeni preprečijo ali zmanjšajo tveganje za aterosklerozo: antioksidativno delovanje, nižje koncentracije škodljivih maščob v krvi, manjša tvorba krvnih strdkov.

Debelost, metabolični sindrom, diabetes tipa 2

Nekatere raziskave dokazujejo ugoden učinek fitoestrogenov na debelost, metabolični sindrom in diabetes tipa 2.

Možganske funkcije

Estrogeni imajo pomemben vpliv na delovanje možganov. Možgani namreč regulirajo sproščanje estrogena iz jajčnikov. Estrogeni imajo tudi pomembno vlogo v procesu staranja. Nekatere študije kažejo, da fitoestrogeni zmanjšajo upad kognitivnih funkcij, kot so spomin, koncentracija in logično sklepanje.

 

Način delovanje fitoestogenov močno variira od posameznika do posameznika. Veliko vlogo pri tem ima raznolikost črevesnih bakterij, s pomočjo katerih poteka aktivacija fitoestrogenov v aktivne komponente.

Varnost fitoestrogenov

S fitoestrogeni je narejenih več kot 500 humanih kliničnih študij, ki kažejo, da nimajo poznanih neželenih učinkov.

Pri bolnicah, ki so prebolele estrogensko odvisnega raka, se je pred uporabo potrebno posvetovati z zdravnikom.

Ostala naravna zdravila za menopavzo, ki vsebujejo zdravilne rastline

Grozdnata svetlika, kitajska angelika in jam so zdravilne rastline, ki se tradicionalno uporabljajo za zdravljenje simptomov menopavze. Je pa njihov mehanizem še nepojasnjen in delovanje najverjetneje ne poteka preko estrogenskih receptorjev, kot pri fitoestrogenih.

GROZDNATA SVETLIKA (Cimicifuga racemosa)

Sodi med najbolj popularne pripravke za ženske v menopavzi. Raziskave so dokazale učinkovitost pri vročinskih oblivih in obilnem znojenju.

Njen mehanizem delovanja še ni dokazan. Čeprav so na začetku nekatere študije kazale na delovanje preko estrogenskih receptorjev, je večina študij v zadnjih letih to hipotezo ovrgla. Nekatere študije kažejo, da grozdnata svetlika deluje preko serotonergičnih receptorjev, ki med drugim skrbijo za uravnavanje razpoloženja.

Nekatere raziskave nakazuje hepatotoksično delovanje grozdnate svetlike, zato je pri bolnikih, ki imajo motnje v delovanju jeter potrebna previdnost. Previdnost je potrebna tudi pri bolnikih, ki so zdravili ali zdravijo rak dojke ali drug hormonsko odvisen rak.

KITAJSKA ANGELIKA (Dong quai, Angelica sinensis)

Dong quai se uporablja v kitajski tradicionalni medicini za lajšanje simptomov menopavze. Do danes niso dokazali, da bi njegove komponente delovale kot estrogen. Podobno kot pri grozdnati svetliki študije nakazujejo, da kitajska angelika deluje preko serotonergičnih receptorjev, ki med drugim skrbijo za uravnavanje razpoloženja.

JAM (Dioscorea)

Jam je poznano prehransko dopolnilo za lajšanje menopavznih težav. Njegov način delovanja ni poznan. Namreč ne vsebuje sestavin, ki bi delovale kot estrogen ali progesteron. V farmacevtski industriji iz sestavine jama, diosgenina, sintezno pridobivajo progesteron.  Človeško telo samo pa ne vsebuje encima, ki bi sprožili pretvorbo diosgenina v progesteron.