updated_cart_totals added_to_cart removed_from_cart wc_fragment_refresh

Menopavza: znaki

By 21. 04. 2020 Nasveti
Menopavza znaki

Menopavza običajno nastopi med 48. in 52. letom starosti. Znaki menopavze se začnejo 2 do 5 let pred menopavzo. Običajno se pojavijo okoli 47. leta, lahko tudi že okoli 40. leta. V zadnjem primeru govorimo o zgodnji ali prezgodnji menopavzi.

Menopavza: znaki

Spremembe, ki se pogosto pojavijo kot napovedni znaki menopavze:

Zakaj se znaki menopavze pojavijo pred nastopom menopavze?

Menopavza je samo točka, mejnik oziroma zadnja menstruacija v življenju ženske. Ker ne moremo vnaprej vedeti katera je zadnja menstruacija, menopavzo vedno določamo za nazaj. Tako velja, da je ženska v menopavzi, ko zadnjih 12 mesecev ni imela menstrualne krvavitve.

Z nastopom menopavze ženska izgubi naravno sposobnost oploditve. To pomeni, da v jajčnikih nima jajčec, ki so potrebni za oploditev.

Jajčniki so po drugi strani tudi vir ženskih hormonov. Z nastopom menopavze jajčniki prenehajo normalno hormonsko delovati in zato ženska občuti spremembe, t.i. znake menopavze, ki so lahko psihične in fizične narave.

Menopavza ne nastopi nenadoma, ampak usihanje jajčnikov poteka postopoma, zato se simptomi pojavijo že pred nastopom menopavze.

Menopavza: znaki – kako dolgo trajajo?

Hormonska slika ženske se spremeni po menopavzi in te spremembe trajajo do konca življenja. Simptomi se spreminjajo glede na stanje hormonov. V prvi, zgodnji fazi pomenopavze, ki traja štiri do pet let, so na primer pogosti vročinski oblivi. Ti v drugi, srednji fazi, večinoma izzvenijo.

Zgodnji fazi pomenopavze sledi srednja faza. V srednji fazi menopavze so značilni znaki:

V zadnjem, poznem obdobju menopavze sta najbolj pogosti in najresnejši obolenji:

Na tveganje za pojav osteoporoze in srčno-žilna obolenja vplivajo hormonske spremembe v menopavzi. Tveganje lahko močno zmanjšamo z ustreznimi preventivnimi ukrepi.

Večina naštetih simptomov v menopavzi izhaja iz znižanih vrednosti estrogena. Vzporedno se organizem še stara in včasih je težko potegniti ločnico med znaki staranja in menopavze.

Menopavza ni bolezen je del življenja, tako kot staranje. Dejstvo je, da je danes to obdobje bistveno daljše kot nekoč. Življenjska doba se je podaljšala, dalj časa tudi hodimo v službo. V tem obdobju je potrebno sebi nameniti več pozornosti in uvesti nekatere spremembe v življenjskem slogu.

Menopavza je lahko čudovita, ko spremembe obrnemo sebi v prid.

Avtorica: dr. Mateja Štempelj