updated_cart_totals added_to_cart removed_from_cart wc_fragment_refresh

Krvni tlak: po menopavzi višji kot pri moških

By 19. 05. 2020 Nasveti
Krvni tlak in menopavza

Krvni tlak Krvni tlak narašča v odvisnosti s starostjo in se razlikuje glede na spol človeka. Pri ženskah naraste po nastopu menopavze. Raziskava, ki je vključevala 14.355 oseb kaže, da imamo do 42. leta ženske nižji tlak kot moški. Sledi obdobje, ko je tlak izenačen pri ženskah in moških. Po 62. letu imamo ženske višji krvni tlak kot moški. Zastavlja se vprašanje kako hormonske spremembe v menopavzi vplivajo na tlak.

Srčno – žilne bolezni in menopavza

Znano je, da v obdobju pred menopavzo ženske v primerjavi z moškimi redkeje zbolimo za srčno-žilne bolezni, ker nas ščiti hormon estrogen. Ta privilegij izgubimo po nastopu menopavze. Po nastopu menopavze uživanje pripravkov, ki vsebujejo estrogen zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja.

Krvni tlak in menopavza

Visok tlak je eden glavnih dejavnikov tveganja za bolezni srca in ožilja. Čeprav je krvni tlak po menopavzi značilno višji pri ženskah kot pri moških pa hormonske spremembe v menopavzi niso edini dejavnik, ki vpliva nanj. Potrebno je upoštevati še druge spremembe, to je vpliv staranja, povečanje telesne teže oziroma kopičenje maščobnega tkiva in genetiko.

Kako lahko sami znižamo krvni tlak:

V primerih ko z zdravim načinom življenja ne uspemo znižati tlaka so potrebna zdravila za zniževanje krvnega tlaka. Visok tlak namreč kvari žile in obremenjuje srce.

Avtorica: dr. Mateja Štempelj

Vir:

Tikhonoff  V. et. al. The uncertain effect of menopause on blood pressure. J Hum Hypertens. 2019 Jun;33(6):421-428.