updated_cart_totals added_to_cart removed_from_cart wc_fragment_refresh

Izvleček hmelja: najmočnejši fitoestrogen

By 4. 12. 2019 12 maja, 2020 Nasveti
Izvleček hmelja: najmočnejši fitoestrogen

Sestavina hmelja, 8-PN,  med naravnimi spojinami velja za učinkovino, ki najbolje posnema delovanje ženskega spolnega hormona, estrogena in najmočnejši fitoestrogen.

8-PN (8-prenilnaringenin) je fitoestrogen, naravna spojina, ki ima med fitoestrogeni najmočnejše delovanje.

Fitoestrogeni – v čem se razlikujejo?

Rastlinski estrogeni oziroma fitoestrogeni so naravne sestavine, ki delujejo preko estrogenskih receptorjev in posnemajo delovanje humanega estrogena, le njihova moč delovanja je šibkejša.

Strukturno so podobni človeškemu estrogenu in se vežejo na iste estrogenske receptorje, na podlagi česar jim pripisujemo učinke na zdravje.

Močnejše kot je delovanje posamezne spojine, močneje se izražajo učinki.

8-PN, spojina hmelja, deluje kar 100 x močneje kot spojina soje, ki ima estrogensko delovanje ter 10 x močneje kot estrogenska spojina črne detelje.

Sestavina hmelja – po oceni Evropske agencije za zdravila- najmočnejši fitoestrogen

Evropska agencija za zdravila (EMA) je preučila delovanje različnih fitoestrogenov in na podlagi načina delovanja in kliničnih študij ovrednotila hmelj (Humulus Lupulus L.) oziroma njegovo sestavino 8-PN kot najmočnejši fitoestrogen.

Simptomi menopavze – ali vsi izdelki iz hmelja delujejo enako?

Zdravilne rastline uporabljamo v različnih oblikah in na različne načine.

Rastlino lahko posušimo in iz nje skuhamo čaj ali pa iz rastline pripravimo izvleček oziroma ekstrakt.

Prednost izvlečka je v tem, da med postopkom priprave izvleček skoncentriramo in s tem zagotovimo večjo vsebnost spojine, ki povzroča določeni učinek. To storimo s pomočjo uravnavanja temperature, časa priprave, izbire topila in količino posušene rastline, ki jo uporabimo.

Hmeljevi izdelki zato delujejo različno, glede na to ali gre za čaj ali izvleček. Izvlečki se med seboj razlikujejo po sestavi in posledično po delovanju.

Standardiziran izvleček – potreben, da so učinki ponovljivi

Standardizirani izvlečki vsebujejo vedno enako vsebnost sestavin s poznanim zdravilnim učinkom.

Izvleček hmelja v prehranskem dopolnilu Menodea je standardiziran, kar pomeni, da vedno vsebuje enako količino 8-PN in posledično so učinki na telo ponovljivi.

Kadar izvlečki niso standardizirani se njihova sestava spreminja glede na sestavo tal, od koder prihaja rastlina in klimatske pogoje. Ista vrta rastline lahko povzroča različne zdravilne učinke, glede na to v kakšnem okolju raste.

Pivo – koliko fitoestrogena vsebuje en vrček piva?

Raziskave so pokazale, da pivo vsebuje zelo malo 8-PN, ki deluje estrogensko. Popiti bi bilo treba vsaj osem 0,5 litrskih vrčkov na dan, da bi pivo imelo estrogensko delovanje.

Pri katerih simptomih menopavze je izvleček hmelja z 8-PN najbolj učinkovit?

Glede na estrogensko delovanje 8-PN je izvleček hmelja učinkovit pri simptomih menopavze, ki so povezani s padcem vrednosti estrogena. To so:

MenoDea vsebuje izvleček hmelja z 8-PN

Prehransko dopolnilo MenoDea vsebuje izvleček hmelja standardiziran z 8-PN, B kompleks, cink in vitamin D. Sestava izdelka predstavlja optimalno podporo ženski po 45. letu, to je v času perimenopavze, menopavze in pomenopavze.

Namenjena je uporabi pri prvih simptomih menopavze, kot so navali vročine, nočno znojenje, utrujenost, nespečnost in razdražljivost, ter tudi kasneje kot podpora pri zmanjšanju tveganja za osteoporozo in srčno-žilna obolenja.

Avtorica: dr. Mateja Štempelj

Viri:

  1. European Medicines Agency, Assessment report on Humulus lupulus L., flos, May 8, 2014 https://www.ema.europa.eu/documents/herbal-report/final-assessment-report-humulus-lupulus-l-flos_en.pdf
  2. Davis SR, Lambrinoudaki I, Lumsden M, Mishra GD, Pal L, Rees M, Santoro N, Simoncini T. Menopause. Nat Rev Dis Primers. 2015. https://www.nature.com/articles/nrdp20154
  3. Monteleone P, et. al. Symptoms of menopause – global prevalence, physiology and implications. Nat Rev Endocrinol. 2018 Apr;14(4):199-215. https://www.nature.com/articles/nrendo.2017.180
  4. Rad M et.al. Pharmacokinetics and systemic endocrine effects of the phyto-oestrogen 8-prenylnaringenin after single oral doses to postmenopausal women. Br J Clin Pharmacol. 2006; 62 (3): 288-96. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1885137/pdf/bcp0062-0288.pdf