updated_cart_totals added_to_cart removed_from_cart wc_fragment_refresh

7 nasvetov: Dobro razpoloženje med prazniki

By 28. 12. 2019 Nasveti
7 nasvetov: dobro razpoloženje med prazniki

Vročinski oblivi, razdražljivost in drugi simptomi menopavze lahko vnesejo nepotreben stres v praznične dni. Tukaj je 7 nasvetov, kako med prazniki zmanjšati simptome menopavze in poskrbeti za dobro razpoloženje:

Smejte se

Kaj je lepšega, kot se nasmejati iz srca?

Ljudje, ki se več smejijo se lažje spoprijemajo z vsakodnevnimi stresnimi situacijami in manj obolevajo za boleznimi, ki so povezane s stresom.

Humor je najboljši protistrup za stresne situacije, smeh pa naravni antidepresiv. Ko se smejemo, preprosto ne moremo biti zaskrbljeni. Smeh nas navda z občutkom sreče.

Pomanjkanje smeha v življenju ima lahko negativne učinke na počutje. Ljudje, ki se ne smejijo imajo pogosto občutek, da jim želi nekdo škodovati ali da so v nevarnosti.

Smeh je odličen način za izboljšanje razpoloženja, saj sprošča napetosti. Ko se smejimo, se poveča vnos s kisikom obogatenega zraka, kar stimulira naše srce, pljuča in mišice, prav tako se poveča izločanje endorfinov.

Endorfini so hormoni sreče in naravna droga, zato po smehu občutimo zadovoljstvo in dobro razpoloženje.

Na ta način izboljšamo kvaliteto življenja in zmanjšujemo stres. S smehom odmislimo vsaj nekaj skrbi in na problem pogledamo z drugega zornega kota.

Vzemite si čas za uživanje v prazničnih dogodkih, nasmejte s prijatelji in družino.

Kaj pa, ko nam ni do smeha?

Takrat se poglejmo v ogledalo in obrazne mišice prisilimo v nasmeh ter vztrajajmo eno minuto. Ponovimo vsak dan. Ker naši možgani  ne ločijo med naravnim in narejenim smehom se v obeh primerih v telesu  sproščajo hormoni sreče in občutimo zadovoljstvo.

Otroci se zasmejijo kakih 400-krat na dan, odrasli pa povprečno le 20-krat. Za mladostno počutje in razpoloženje nam torej manjka kar 380 nasmehov na dan.

Telesna aktivnost

Ste se kdaj vrnili s športne aktivnosti slabe volje in razdražljivi?

Hormoni sreče se ne izločajo samo med smehom, temveč tudi med telesno aktivnostjo, zato po njej občutimo zadovoljstvo in dobro razpoloženje.

Že malo gibanja izboljša počutje in olajša stres. Ljudje, ki se ukvarjajo s telesno dejavnostjo, doživljajo manj stresnih občutkov, kot ljudje, ki se ne.

Ljudje nismo ustvarjeni za današnji tempo stresnega življenja in za dolgo sedenje med štirimi stenami.

Vpeljite navado v svoj urnik in si vsak dan vzemite čas za športno aktivnost. To je odličen način za zbistritev uma in sprostitev.

Razvajajte se

Prazniki so čas za sprostitev. Zakaj si ne bi privoščili masaže, manikure ali pedikure?

Ne samo, da se boste odlično počutili, to je tudi dober način, kako se odmakniti od vsakodnevnega vrveža in si vzeti čas zase.

Izogibajte se uživanju kofeina

Kofein je najbolj popularna droga na svetu. Spodbuja živčevje, deluje kot poživilo in lahko poveča pozornost.

Povzroča pa tudi nespečnost, poveča hitrost bitja srca, zoži žile in poveča pojavnost vročinskih oblivov.

Z omejitvijo količine kofeina bomo znatno pripomogli k zmanjšanju vročinskih oblivov in nespečnosti.

A previdno s takojšnjo opustitvijo kofeina. Kofein lahko povzroča fizično odvisnost. Abstinenčni znaki se kažejo kot utrujenost in glavobol, zato se zmanjševanja kofeinskih odmerkov raje lotite postopoma.

Uživajte zdravo hrano in imejte v bližini hladno vodo

Uživanje zdrave prehrane v času praznikov, ko so mize polne pregrešnih priboljškov ni najlažji izziv.

Poskusite pravilo 80/20. Torej 80% jejte zdravo, 20% pa praznične dobrote. Tako boste še vedno jedli zdravo in si privoščili praznične dobrote.

Pripravite si steklenico s hladno vodo in jo imejte vedno v bližini. Ko se pojavi vročinski obliv vam bo odlično dela.

Dober spanec

Dober spanec je pomemben v vseh obdobjih življenja, še zlasti pa med prazniki.

Ko ste spočiti, boste bolje razpoloženi in je manj verjetno, da boste čutili potrebo po zaužitju kofeina in sladkih dobrot.

MenoDea  – naravno prehransko dopolnilo pri simptomih menopavze

Prehransko dopolnilo MenoDea vsebuje izvleček hmelja (fitoestrogen), B kompleks, cink in vitamin D. Kombinacija sestavin v prehranskem dopolnilu MenoDea je odlična podpora ženski pri vročinskih oblivih, nespečnosti, razdražljivosti, utrujenosti in drugih simptomih menopavze.

Avtorica: dr. Mateja Štempelj